Avukatlar Yapay Zeka Yolculuğuna Nasıl Başlamalı?

Hukukta Yeni Kariyer Fırsatları; Yapay Zeka Yolculuğuna Nasıl Başlamalı?

Giriş 

ChatGPT ve benzeri yapay zeka modellerinin tanıtılması sonrasında, ortaya çıkan heyecan kadar bu yeni teknolojiler korkuya da sebep oldu. Her yeni teknolojinin takip ettiği seyir gibi, heyecan da korku da yerini meraklı bekleyişe bıraktı. Hukuk endüstrisisinde de durum pek farklı değil. İki başlık altında inceleyelim.

Yapay Zeka Heyecan Yaratıyor

ChatGPT kullanabilmek için yapmanız gereken tek şey, bir profil oluşturup karşınıza çıkan arama sayfasına sorunuzu yazmak. Okumak, özetlemek ve yazmakla fazlasıyla meşgul olan bir çok avukat ilk olarak dilekçe örneklerini yazıp yazamadığını, uzun sayfalardan oluşan bir kararı hakkıyla özetleyip özetleyemediğini anlamaya çalıştı. Hakkını vermek gerekir ki, beklediklerinden daha iyi bir performans sergiledi. Bu denedikleri ücretsiz sürümden katbekat daha iyi bir performans sergileyen üst sürüm ise, zannımca, kıdemli bir katip yada asistandan daha iyi iş çıkarıyor. İşin heyecanlı kısmı tam da burası. Günlük rutinlerimi nasıl yapay zeka motoruna yaptırabilirim? Neredeyse iki yüz sayfadan ibaret bu yargıtay kararını nasıl özetleyebilirim? İncelemem için gönderilen sözleşmenin önemli ve düzeltilmesi gereken bölümlerini nasıl ayırabilirim? Bu gibi sorular kafanızda belirirken, çok ortaklı hukuk bürolarında çalışan yeni bir avukat olarak yaptığınız çoğu işin artık yapay zeka araçları ile yapılabildiğini görerek korkuya da kapılmış olabilirsiniz.

Yapay Zeka Endişelendiriyor

Her gün yeni bir istatistikle güne başlıyoruz. Hangi sektörde ne kadar iş yapay zekadan etkilenecek? Ne kadar insan işini kaybedecek? Yapay zeka hangi yeni iş imkanlarının ortaya çıkmasına neden olacak? Yapay zeka ile ortaya çıkacak yeni roller hangileri? Ortaya çıkan heyecan, sizi ChatGPT’de bir profil oluşturmaya, belkide birkaç soru sormaya yönlendirmiş olabilir. Ancak daha fazlasını yapmaya, mesela hukuk teknolojisi alanında biraz araştırma yapmaya, ChatGPT, Bard, Claude gibi dil modellerinin nasıl çalıştığını anlamak için ders almaya yöneltmemiştir. Ve tahminim – bu alanda da bir araştırma yapılarak istatistik yayınlanana kadar- bilgisayarınızda kayıtlı farklı tipteki evrakları (word, pdf veya uff) veya bir websitesini, yapay zeka araçlarını kullanarak tarayıp istediğiniz dilekçeyi, raporu, kararı ve daha fazlasını yapma girişiminde bulunmamışsınızdır. Ve yine mesela, Google aramalarında hep ilk sırada çıkan bir meslektaşınıza ait web sitesini temel alan bir bot yaratarak, müvekkillerinizin sorularını yanıtlayan bir sistem kurmak aklınıza gelmemiştir. Bundan 10 yıl önce yirmilerde olan hukuk fakültesi sayısının üç rakamlı hanelere çıkmasıyla, sektörde fark yaratamama korkusu, sizi yeni kariyer alanlarına yönlendirebilir. Bir avukat veya hakim olmak yerine, hukukun operasyon (iş geliştirme) alanında yeni kariyer imkanları araştırmaya itebilir. Hukuk fakültelerinin jet hızıyla artan sayıları ve hukuk fakültesine girebilmek için gereken güncel başarı sırası bunu size düşündürmeli. 

Hukukçuların aklını kurcalayan bu sorular sonrası, nereden başlayacağını bilemeyenler için -merakla beklemek yerine- yol haritası içeren bir websitesi paylaşacağım.

Legbis; Hukuk Teknolojileri

Legbis, legal ve business kelimelerinden türetilmiş bir kelime. Hukuk ve işletmenin kesiştiği yerde, operasyonları kolaylaştıran teknolojilere atıfta bulunuyor. Legbis, hukuk bürolarına ve uygulayacılara, günlük rutinlerini kolaylaştıracak teknoloji uygulamaları konusunda danışmanlık yapmak için 2020 yılında kuruldu.

Hukuk Mühendisleri

Hukuk bürolarına ve hukuk profesyonellerine hizmet sunabilmek için ilk önce mevcut sistemin yani iş akışlarının ve rutinlerin gözden geçirilmesi gerekir. Hukuk bürosuna başvuran bir müvekkilin katettiği tüm yollar izlenerek otomasyon çözümlerinin uygulanabileceği alanlar tespit edilir. Hukuk mühendisleri; sistemin incelenmesinden otomasyon sistemlerinin dizayn edilmesine ve sonrasında teknoloji uygulamalarının hayata geçirilmesine kadar bir çok alanda çalışan teknoloji bilgisine sahip hukuk profesyonelleridir. Bir anlamda, hukuk mühendisleri, hukuk profesyonelleri ile teknoloji geliştiricileri arasında köprü görevi gören uzmanlardır.

Legbis ve Hukuk Mühendisleri

Orta ve üstü büyüklükteki hukuk bürolarına hizmet sunarken karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi, köprü vazifesi görebilecek uzmanların yani hukuk mühendislerinin olmayışıdır. Hukuk fakültesi mezunları arasında bu alana yönelmiş uzmanlar maalesef çok az.  Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla, hukuk teknolojilerinde tasarım ve otomasyon başlıklarını içeren eğitimler incelenerek, en hızlı ve verimli sonuç alınabilecek eğitim setleri Türkçeye kazandırıldı ve Legbis websitesinde LMS olarak ücretsiz olarak hizmete sunuldu. Teorik bilginin pekiştirilmesi amacıyla, hukuk bürolarının iş akışları optimize edilerek, Neota, Gavel gibi otomasyon platformları aracılığıyla uygulamalar geliştirildi. 

Hukukta Tasarım

Tasarım ve Tasarım Araçları başlıkları altında sunulan bu eğitim, görsel ve metin bazlı olarak hazırlanmıştır. Stanford Hukuk Fakültesi ve Tasarım Enstitüsünde görev yapan  Margaret Hagan‘a ait içerikler, kendisinin de desteğiyle hukukçular tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Tasarım süreci, Perspektif, Tasarım Mekaniği, Tasarım Kütüphanesi, Ürün Geliştirme, İletişim Araçları gibi başlıklar altında, hukuk profesyonellerinin sorunları çözmelerinin yeni yollarını bulmaları için tasarlanmış bu eğitim setine, Legbis web sitesinden ücretsiz olarak erişebilirsiniz. 

Hukukta Otomasyon

Hukuk profesyonellerinin dijital becerilerini artırmak amacıyla Josef Eğitim sitesinden uyarlanarak Türkçeye çevrilmiştir. Video ve metin içerikleri ile sunlan eğitim seti 34 dersten ve uygulamalı örneklerden oluşmaktadır. 

Kurs içeriği aşağıdaki modülleri içerir:

1. Modül: Tasarım ve fikirleştirme

2. Modül: Hazırlık ve planlama

3. Modül: Nasıl geliştirilir

4. Modül: Kullanıcı deneyimi tasarımı

5. Modül: Lansman için hazırlık


Anayasa Mahkemesi Asistanı

Anayasa Mahkemesi Asistanı, Tasarım ve Otomasyon eğitimlerini tamamlayan katılımcılar tarafından oluşturulan uzman otomasyon sistemidir. Neota otomasyon sistemi kullanılarak geliştirilmiştir.   Bireysel başvuru kanun yolunu etkin kullanabilmek adına yol gösterici bir otomasyon platformudur. Anayasa Mahkemesine yapılacak bireysel başvurular için doğru strateji geliştirilmesine yardımcı olacak bu uygulama, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılacak başvurular açısından da önemli bir rol oynayacaktır.

Sonuç

Hukuk teknolojileri, diğer teknolojiler gibi, durmaksızın gelişmeye devam edecek. Bu alana yönelmek isteyen bir hukuk profesyoneli için, yaş ve kıdem gözetmeksizin, tasarım ve otomasyon iyi bir başlangıç noktası. Her yeni çıkan teknoloji mevcut akışa ve dizayna kolaylıkla entegre edilebilir. Bu anlamda, Legbis, size temel olabilecek iyi bir başlangıç sunuyor.

Konfor alanından, korku; korku alanından öğrenme ve büyüme alanına geçiş için önce bir sebebe sonra da bir plana ihtiyacınız var. Yukarıda size bir sebep; Yapay Zeka yada Generative AI, ve de bir başlangıç planı sunuyoruz; Legbis. Sonra mı? Hukuk kariyerinin geleceğini görmek isterseniz, değişim iradesine sahip profesyonelleri izleyin.

Deneyimlerimizi paylaşarak birbirimizden öğrenebiliriz. Legbis LinkedIn hesabı üzerinden de bizlere ulaşabilirsiniz.

Hukuk dünyasında inovasyon ve verimlilik üzerine daha fazla bilgi için diğer yazılarımıza göz atın!