Lansmana son adımlar | Legbis

Lansmana son adımlar

Kullanıcılarınızı karşılayın

Botunuzun nerede kullanılacağına karar vermek, lansman öncesinde yer alan önemli bir adımdır. İkinci Modülde oluşturduğunuz kullanıcı persona(lar)ını düşünün ve şu soruları aklınıza getirin: Botu kim kullanacak? Ne istiyorlar ve/veya neye ihtiyaçları var?

Botunuzu, hedef kullanıcıların hızlı ve kolay bir şekilde bulabilmesi için nereye yerleştireceğinizi düşünün. “Botum mevcut süreçlerde nerede konumlanıyor?” sorusu sorulduğunda, İkinci Modülde hazırladığınız süreç haritasını hatırlayın. Bir botun var olması ihtiyacına yol açan unsurlar, botun nerede kullanılması gerektiğinin temel göstergeleridir. Amacına bağlı olarak, botun şunları yapması gerekebilir:

  • Bir Google aramasında herkese açık olarak görünmek.
  • Doğrudan kullanıcıya gönderilmek.
  • Kullanıcının kurum için ağından veya diğer sistemlerinden kolayca erişilebilir olmak.

Örneğin, linkteki boşanma danışmanlığı botunun yaratıcıları onu Reddit’te kullandı. Çünkü zaten insanların boşanma hakkında yasal bilgi bulmak için ziyaret ettiği yer Reddit’ti. Bu bot, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitedeydi ve onların karşısına tam olarak da konuyla ilgili bilgi aradıkları yerde çıktı.

Botunuz için en iyi konumun neresi olduğuna karar verdiğinizde, onun için paylaşılabilir bir bağlantıya mı ihtiyacınız olduğunu yoksa bir web sayfasına mı gömülmesi gerektiğinin bilincinde olacaksınız. Botunuzu e-posta, QR kodu, haber bülteni veya başka bir yayın organıyla paylaşmak istediğinizde bağlantılara gerek duyacaksınız. Web sayfasına gömme özelliği; botu bir web sitesinde, kurum içi ağda veya ödeme duvarı da dahil olmak üzere açılış sayfalarında barındırmak için gereklidir.

Botu iş akışlarınıza entegre edin

Botunuzun nerede kullanılacağını ve kullanıcıların oraya nasıl ulaşacağını öğrendikten sonra, mevcut iş akışlarında nasıl bir konumda olacağını düşünün. Botunuzun sonuna gelindiğinde ne olacak? Çıktı ne olacak? Kullanıcınız veya başka bir paydaş çıktıyı nasıl alacak ve sonrasında ne olacak?

Örneğin, botunuz bir belgeyi otomatikleştirirse, belgeyi kimin ve nasıl alması gerektiğini düşünün. Belgeyi kullanıcının teslim alması gerekiyorsa, onu bot üzerinden mi indirecek veya e-posta ile mi teslim alacak yoksa her ikisi de mi? Belgeyi başka birinin teslim alması gerekiyorsa, e-postayla mı alacak yoksa etkinlik sekmesinden mi erişecek?

Bu sorgulamaları 2. Modülde, süreç haritalamayı ve botunuzu planlamayı öğrendiğinizde, zaten yapmıştınız. Şimdi süreç haritanıza ve/veya planınıza geri dönme ve botunuzu iş akışınıza entegre etmek için gereken süreçleri gerçekten ayarlayıp ayarlamadığınızı kontrol etme zamanı.

Kullanacaksanız eğer, bildirimleri ayarladınız mı?  Süreçler uygun mu? Tüm kullanıcılarınız ve paydaşlarınız, ihtiyaç duydukları bilgilere bottan nereden ve nasıl erişeceklerini biliyorlar mı? Botunuzu başlatmadan önce tüm bunların ayarlandığından ve netleştiğinden emin olun.

Botunuzun nerede kullanılacağına, kullanıcılarınızın oraya nasıl ulaşacağına karar verip botlar ve çıktılarıyla nasıl etkileşime gireceklerini onayladıktan sonra, botunuzu gerçek anlamda nasıl başlatacağınızı öğrenmek için bir sonraki oturuma geçin.

Back to: Josef Tasarımcı ve Geliştirici Programı > Lansman için hazırlık