Bu botu kimler için geliştiriyorum? | Legbis

Bu botu kimler için geliştiriyorum?

10 dakikada tamamlanması beklenir.

Avukatlar için hizmet tasarımı

Başarılı şirketler, kendilerinden tekrardan hizmet almalarını sağlamak için müşterilerini memnun etmeye odaklıdır. Avukat-müvekkil ilişkisi, benzersiz bir avantajdır. Bunun gibi çok az müşteri ilişkisi, avukat-müvekkil ilişkisi kadar özel ve korunaklıdır.

Aynı şekilde, yasal bir bot geliştirirken hizmeti kimin için tasarladığınızı, ne istediklerini ve bundan elde ettikleri değeri nasıl en üst noktaya taşıyacaklarını anlayarak başlamak önemlidir.

Kimler için geliştiriyorum?

Botunuzu kimin kullanacağını düşünmekle kalmayıp, botunuzdan kimin etkileneceğini de düşünün. Sürecin ön aşamasını ve arka planını düşünün. Ön aşamada, botu kim kullanacak? Belge veya e-posta gibi çıktı ürünle etkileşime kim girecek? Arka planda, hizmetin sunulmasında yer alanlar kim? Hizmetin genel sorumluluğu veya mülkiyeti kimde?

Arka planda yaşananlar, ön aşamada verilen genel hizmet üzerinde aynı etkiye sahiptir. Bu konudaki bir örneğe göz atalım. Kurumsal bir hukuk ekibi; sıkıcı, sıklıkla talep edilen ve tekrar eden bir yasal belgeyi otomatikleştirmek istiyor.

Ön aşama:

  • Büro çalışanları, belgeyi oluşturmak için botla etkileşim içine girecekler.
  • Büro sorumlusu, belgeyi kullanacak.

Arka plan:

  • Avukat, belgeyi gözden geçirip ekiplere teslim etmekten sorumludur.
  • Hukuk Birim Sorumlusu, yasal belgelerin bütünüyle kalitesinden sorumludur.

Kullanıcılarınızı ve paydaşlarınızı tanıyın!

Tam olarak ne istiyorlar? Onları motive eden şey nedir? Hangi noktalarda sorun yaşıyorlar? Botunuzu tasarlayıp geliştirirken, kullanıcılarınızın kim olduğunu tanımak; onlar için faydalı, değerli ve eğlenceli bir ürün oluşturmanıza ve dolayısıyla daha başarılı olmanıza yol açacaktır.

Örneğin, tipik bir kullanıcınızın hukuk jargonundan anlamadığını fark etmeniz durumunda, tüm iletilerin sade bir dilde olduğundan emin olmanız ve onlar için hukuki terimleri gündelik dilde tanımlamanız gerekebilir.

Bunun öğrenmenin en kolay yolu sormaktır. 1. Modülde, fikir bulmanın yollarından birinin bir iş arkadaşınız veya bir müşterinizle röportaj yapmak olduğunu öğrendiniz. Bu teknik burada da işinize yarayacak. Biriyle röportaj yaptıysanız; öğrendiklerinizi, paydaşlarınızın botunuzdan ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu düşünmek için kullanın. Yapmadıysanız da, henüz yeni tanımladığınız kullanıcılar ve paydaşlarla deneyin.

Kullanabileceğimiz bir diğer tasarım aracı ise personalardır. Personalar, kullanıcı deneyimi tasarımında doğrudan onlarla konuşma fırsatımız olmadığında; şartları, motivasyonları, ihtiyaçları ve ürün veya hizmete yaklaşımları hakkında çabucak anlayışlı bir kapsam geliştirmenin bir yolu olarak kullanılır.

İşte bir persona örneği:

Kullanıcının en iyi şekilde memnun kalmasını sağlamak için bir botun, ürünün veya hizmetin nasıl tasarlanacağını daha iyi anlamamıza yardımcı olan personaların, kullanıcının anlık bir görüntüsü gibi rol oynadığını görebilirsiniz.

Kendi personalarınızı yaratın

Persona yaratmanın birçok farklı yolu vardır ve yukarıdaki örnekteki kadar ayrıntılı veya stilize olmaları gerekmez. Dünyanın dört bir yanındaki hukuk tasarımı uzmanlarından ve Josef bünyesindeki uzmanlardan yararlanarak, kendi kullanıcı personalarınızı oluşturmanıza yardımcı olacak kısa bir rehber hazırladık.

Tüm paydaşlarınız için personalar oluşturmaya başlamak için kullanıcı persona rehberini indirin.

Zamanınız yalnızca bir veya iki kişi oluşturmaya yetecek kadarsa, botunuzu kullanacak ve en çok etkilenecek kullanıcılara odaklanın. Önemli paydaşları hedefleyen iyi geliştirilmiş personalar, bu hizmeti tasarladığınız kişilerle empati kurmanıza yardımcı olacaktır. Önümüzdeki modüllerde personalara yeniden değineceğiz.

Kullanıcılarınızın ve paydaşlarınızın kim olduğunu belirledikten ve onları biraz tanıdıktan sonra, botunuzun günlük işlerinizde nerede konumlanacağını düşünmeye başlamak için bir sonraki Oturuma geçin.

Back to: Josef Tasarımcı ve Geliştirici Programı > Hazırlık ve planlama