Geliştirmeye nasıl başlarım? | Legbis

Geliştirmeye nasıl başlarım?

10 dakikada tamamlanması beklenir.

Plan, plan, plan

Bir plan oluşturun! Neden mi? Genel bir planla başlayarak botunuzun belirli bir sorunu veya sorunlu noktaları aydınlatma amaçlı geliştirilip geliştirilmediğinden emin olabilirsiniz. Ayrıntılı olması gerekmez. Her soruyu ve cevabı karşılamak zorunda değildir. Ancak genel bir kapsama veya ana hatlara sahip bir plan, süreci kolaylaştıracak ve sorunları hızlı bir şekilde saptamanıza yardımcı olacaktır.

Bu oturum, botunuzu 3 temel adımda planlamaya nasıl başlayacağınız konusunda size rehberlik edecektir. Oturumun sonunda, botunuzu planlarken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size özel tavsiyeler verecek bir bot ile etkileşime gireceksiniz. Bittiğinde de bir bot planı oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olacaksınız.

İyi hazırladığınız bir plan:

  • Botunuzun gerekli tüm bilgileri toplamasını sağlayacaktır.
  • Botunuzu hatalara karşı test etmek için karşılaştırma görevi görecektir.
  • Ne yapılması gerektiğini zaten bildiğiniz için botunuzu hızlı bir şekilde geliştirmenizi sağlayacaktır.
  • Daha sonrasında botunuzda bir şeyleri düzenlemek ve değiştirmek için harcadığınız süreyi azaltacaktır.

Botunuz için plan geliştirmenin 3 temel adımı vardır.

Adım 1: Değişkenleri saptayın

Kullanıcılardan toplaması gereken tüm bilgileri botunuza tanımlayın. Her bir bilgi parçasını değişken olarak adlandırıyoruz. Botunuzun rehberlik etmesi, müşteriyle röportaj yapması, bir belgeyi otomatikleştirmesi veya otomatikleştirilmiş bir e-posta göndermesi için hangi değişkenlere ihtiyaç duyacaktır ve bu girdi bilgiler farklı her durumda nasıl değişiklik gösterecektir?

Örneğin, bir belgeyi otomatikleştirirken yapılan manuel işlemler şunlardır:

  1. Kullanıcınızın belgesindeki gerekli tüm bilgileri tanımlayın.
  2. Bu bilgileri kopyalayıp ayrı bir belgeye yapıştırın.
  3. Artık kabataslak oluşturulmuş bir değişkenler listeniz var! Bu listeyi elinizin altında bulundurun…

Adım 2: Düzen oluşturun

Planınız, botunuzun bu bilgileri nasıl toplayacağıyla ilgili olmalıdır. Planlama yaparken normalde manuel olarak nasıl yapıldığını düşünün. İşi parçalara ayırın ve karar verin: Bu bilgiler hangi sırayla toplanmalıdır?

Toplanması gereken bilgilerin bir kısmı önceki yanıtlara bağlı olduğu için sıralama önemlidir. Bir iş sözleşmesi için deneme süresinin ne olduğunu bilmeniz gerekebilir. Ancak bu soruyu, kullanıcı bir deneme süresi olduğu yanıtını verdiğinde sormanız gerekir. Bilgi toplama sıralamanızın kullanıcı deneyimi üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Tam olarak nasıl organize edileceğinden emin değilseniz, endişelenmeyin. Bu oturumun sonunda, planınızı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken şeyler hakkında size kişiselleştirilmiş ipuçları verecek bir botla etkileşime girme fırsatı tanıyacağız.

3. Adım: Planınızı belgeleyin

Botunuzu oluştururken doğru ve verimli bir şekilde kullanılabilecek şekilde planınızı belgeleyin. Botunuzun kullanım amacına bağlı olarak; planınız kullanıcıyla karşılıklı etkileşime giren bir komut dosyası, karmaşık bir kavram haritası veya rehberlik için birden fazla koşullu mantık noktası gereken bir karar şeması olarak özetlenebilir. Genel olarak, plan sizin ve ekibiniz için anlamlı olacak şekilde organize edilmelidir.

Bir plan oluşturun!

İster Miro veya Whimsical gibi bir haritalama aracı kullanın, ister bir word belgesini veya kalem ve kağıdın sadeliğini tercih edin. Botunuzun uzun vadede size zaman kazandırmasını sağlayıp, planınızı mümkün olduğunca eksiksiz bir şekilde belgelemek için bu işleme şimdi zaman ayırın.

Botunuz için nasıl bir plan oluşturacağınız konusunda daha ayrıntılı rehberlik ister misiniz? Aşağıdaki botla kısa bir sohbet edin. Botunuzu planlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair kişiselleştirilmiş bir rehber sunacaktır! 

Üçüncü Modüle geçmeden önce, gelecek hafta boyunca ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için bir sonraki oturum olan Sertifikasyon Çalışmasına gidin.

Back to: Josef Tasarımcı ve Geliştirici Programı > Hazırlık ve planlama