Ai destekli Josef kullanarak Avukatlar için Bot oluşturma

Kurallar uygulama

15 dakikada tamamlanması beklenir.

Artık botunuza ne söyleyeceğini açıkladığınıza göre, şimdi de botunuza ne zaman söyleyeceğini açıklamanız gerekiyor! Bu oturumda, kurallar oluşturarak bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz.

Dallanma mantığı

Öncelikle, konuşmaların her zaman doğrusal olmadığını anlamamız gerekiyor. Sıradan bir konuşmada size bir şey söylendiğinde, söylenen şeye göre karşılık verirsiniz. Bir Josef konuşması da tam olarak aynı şekilde, kullanıcı belirli bir yanıt verdiğinde o yöne veya kullanıcı farklı bir yanıt verdiğinde diğer bir yöne seyredebilir. Bu tasarıyı, dallanan konuşma veya kimi zaman da koşullu mantık olarak adlandırıyoruz.

Daha öncesinde, yalnızca sonraki tek bir mesaja bağlanan mesajlar oluşturmuştuk. Şimdi, tek bir mesaj ile bağıntılı birden fazla mesaj olduğunda ne olacağını düşünmeye başlıyoruz. Bu gibi durumlarda kurallar, bota bir sonraki mesaja karşılık olarak hangi mesajın gönderileceğini söyleyecektir.

Sonraki birden çok mesajı, önceki bir mesaja nasıl bağlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyin. 

Kuralları uygulama

Kurallar, konuşmaların nasıl ilerlediğini kontrol eden ilkelerdir. Botlara, bir bağlantıyı diğer bir bağlantıya karşılık olarak hangi sırada takip edeceğini söylemek için bağlantılara kurallar uygularız. Kuralların çalışma şekli şudur: Bir bağlantıya uygulanan kural tamamıyla uygulandığında, bot bu bağlantıyı bir sonraki mesaja kadar takip eder.

Değişkenler

Kuralları anlamak için öncelikle değişkenleri kavramamız gerekir. Josef’te değişkenler, kullanıcının zaten yanıtlamış olduğu bir mesajı ve buna yanıt vermenin muhtemel farklı yollarını ifade eder.

Örneğin, bir sonraki videoda kullanıcıya “Bugün hangi konuda yardıma ihtiyaç duyuyorsunuz?” diye soran başka bir mesaj oluşturacağız. Yanıt türünü ‘tek seçimli ve metin’ olarak yapacağız ve aşağıda yer alan olası seçenekleri oluşturacağız: ‘Sözleşme hazırla’ veya ‘Hukuk ekibine danış’.

Kullanıcının bu soruya verdiği yanıt, “değişken” kavramına karşılık gelir. Değişkenin ismi ‘4.0 Yardım‘ mesajının ismidir ve kullanıcı bu mesaja yanıt verdiğinde, değişken ‘Bir sözleşme hazırla’ veya ‘Hukuk ekibiyle konuş’ olarak ayarlanacaktır.

Kurallar

Hepsini tek bir noktada birleştirmek adına, değişkenleri kullanan kurallarımız vardır ve kuralları bağlantılara uygularız.

Kurallar 3 unsurdan oluşur:

  1. Değişken: Kuralın bağlı olduğu mesaja verilen ad
  2. Faaliyet: Kuralın mesaja verilen cevaba nasıl bağlı olduğu
  3. Yanıt: Kuralı doğru kılan mesaja verilen karşılık

Kuralın tüm unsurları istenilen şekilde olduğunda; botlar, uygulanan kuralla ilgili bağlantıyı takip edecektir.

Bu nedenle, kullanıcının bir mesaja nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak bir sonraki kullanıcıya hangi mesajın gösterileceğine karar verip, botun ne zaman bir bağlantıyı takip etmesi gerektiğini anlamak adına kuralları kullanabiliriz.

Kuralların bağlantılara nasıl uygulanacağını öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyin.

Videoda belirtildiği gibi, kuralların bağlantılar üzerinde nasıl faaliyet gösterdiğini bir ifade şeklinde de düşünebilirsiniz:

Eğer ‘4.0 Yardım’, ‘Sözleşme Hazırla’ komutuysa; ‘4.0 Yardım’, ‘5.0 Tür’ e bağlanır.

Bu ifadenin, kuralları oluştururken size yol göstermesi için kural editörünün en üstünde de göründüğünü fark edebilirsiniz.

Öğrendiğiniz becerileri uygulayın

Geliştirmeye başladığınızda, kurallar koymak sizin için alışkanlık haline gelecektir. Şimdi başlayın ve botunuza bazı kurallar koymayı deneyin! İlk başta uğraştırıcı gelirse de endişelenmeyin, yalnız değilsiniz.

Bir sonraki oturuma geçmeden önce aşağıdaki görevleri tamamlayın:

  1. Aynı mesajdan gelen en az 2 bağlantı oluşturun.
  2. En az 2 bağlantıya bir kural uygulayın.
  3. Planladığınız şekilde çalıştığından emin olmak için botunuzu test edin.

Bu görevleri tamamladığınızda, belgeleri nasıl otomatikleştireceğinizi öğrenmek için sonraki bölüme geçin.

Back to: Josef Tasarımcı ve Geliştirici Programı > Nasıl geliştirilir ?