Temel Prensipler | Legbis

 İyi Hukuk Tasarımı için Altı Temel İlke

 Son beş yılda, hukukun insanlar   için   nasıl daha erişilebilir  hale getirilebileceği  hakkında birçok tasarım atölyesi, sınıf, hackathon ve geliştirme projesi yaptım.   Tüm bu çalışmalarda,  birçok farklı temanın ve kalıbın ortaya çıktığını gördüm.

Özellikle, bu altı ilke, hem  'normal' hem  de 'kurumsal' hukuk  hizmetlerinin daha iyi çalışmasını sağlayan temel dersler olarak  ortaya çıkmıştır.

1.  Hukukta Hizmet  Kullanıcılarını Daha Güçlü ve Akıllı Hale Getirin

Birçok insan  yaşadıkları sürecin daha fazla  girdisini  ve yönetimini istiyor.   Avukatlarıyla işbirliği içinde bir  ilişki istiyorlar.

 İyi tasarımlar,  bu kişiyi  neler olduğunu  anlaması için  güçlendirecek ve bu  konuda stratejik olacaktır.  Onlara  hukuk sistemini anlamak,   nasıl  oynanabileceğine dair  senaryoları ortaya çıkarmak ve avukatlarıyla çalışmak  için daha fazla araç verin.

2. Hukuki Çalışmaların Süreç Bazlı  Görünümlerini Sağlamak

Bir kişiye sistemin adım adım nasıl  çalıştığını gösterin. Bir masa oyunu gibi,  onlara  çeşitli yolları ve başlangıç ve bitiş puanlarının ne olduğunu  gösterin.  Bu,  aynı konu üzerinde  çalışan insanları  ve profesyonelleri güçlendirecektir.

Hukukta tasarımı bir süreç olarak  sunmak, yolların gösterilmesi  ve  kullanıcının perspektifinden sistematik olarak adım atılması anlamına gelir  - a'dan   b'ye c'ye,  çözüm noktası z'ye kadar. Sunduklarınızı sadece paragraflarda soyut olarak tanımlamak  yerine,  somut ve süreç bazlı olun, bir kişinin nasıl  ilerleyeceğine dair  bir masa oyunu gibi baştan  sona sunun .

 Bir yolculuğun  metaforu,  hukuk  sistemiyle karşılaşan sıradan insanlar için güçlü ve yankı uyandıran  bir yolculuktur.   İyi bir  tasarım bu yolculuk metaforunu kullanacak ve ne vaat ettiğini açıkça gösterecektir, böylece kullanıcı neler olduğunu, ne ile sonuçlanabileceğini ve kimin ne yaptığını anlayacaktır.

3. Kişi ve Avukat Arasında İşbirliğine Dayalı Bir  İlişkiyi Teşvik Etmek 

 Geçmişte, avukatlar  genellikle  kendilerini  'yetişkin' ve müvekkili  'çocuk'  olarak  düşünürlerdi -  ayrıntıları onlardan gizlerlerdi,  eylem ve işlemlerini açıklamazlardı , fazla katkıda bulunmalarını beklemezlerdi.

Yine de kullanıcı araştırmamızda gördüğümüz şey,  birçok insanın hukuki yardım alırken daha büyük bir  role  sahip olmak istediğidir.  Bilgi toplamak,  seçeneklerini ve stratejilerini anlamak  ve avukatlarının (veya diğer  savunucularının)  yürüttüğü  süreci  ve onları denetlemek   isterler.

İyi hukukta tasarım, ilişkiler  için tek  yönlü  değil, iki yönlü  olabilen ve insanlara şeffaflık hissi   veren araçlar, stratejiler ve şablonlar sağlamalıdır. Onları temsil  eden  profesyonellerle  etkileşimde bulunduklarında saygınlık ve şeffalık algısı oluşturmalıdır.

4. Kuş Bakışı Fikir Verin

İnsanlarla daha iyi  bilgilenmelerini  istedikleri konularda konuştuğumuzda,  sürekli olarak bir harita talep ederler.  Google Map  kullanıyormuş gibi,  üzerinde  oldukları yasal  arazinin nasıl göründüğünün yakınlaştırılmış bir  sürümünü görmek  istiyorlar.

  Bir  kişiye kuşbakışı  bakış açısı vermek,  bağlamı ve yaptıklarını neden yaptıklarını anlamalarını  sağlar.  İyi tasarım, içinde oldukları sistem ve onlar için hangi yolların mevcut olduğu  hakkında  onlara perspektif ve şeffaflık  sağlayacaktır.

5.  Dışa Dönük Basit,  Arka Planda Akıllı Olun

Herhangi bir  araç veya arayüz, bir kişinin  izlemesi  için kılavuzlu ve sınırlı bir  yol  vermelidir.  İnsanlar  çok fazla seçim yapmak  istemezler - kendileri  için (ve çoğu insan  için)  en iyi  stratejinin  ne olduğunun söylenmesini ve  ardından bunu  takip etmek isterler. Çok fazla  seçenek veya bilgi vermek  etkileşimi engeller.

 Bu basit ve kolaylaştırılmış rehberlik, sorumlu bir şekilde nasıl sunulur? İçeriği basitleştirmenin ve  varsayılanları   önermenin  en iyi yolunu bulmak  için araştırma, veri ve kullanıcı testlerinden yararlanın. Tüm  içeriği  ve seçenekleri  son kullanıcıya bocalamak yerine stratejik seçimler yapın ve  bilgileri derinlemesine ve bileşenlerine kadar işleyin.

 Ya da  daha da iyisi,  bir kişinin geçmişteki davranışlarından ders almak  ve onlara özgü kolaylaştırılmış deneyimi  vermek için  tercihlerini öğrenmektir.

Ayrıntıları veya  hesapta olmayan seçenekleri  bağlantılarda sunmaya  devam edebilirsiniz  — böylece  orada olurlar, ancak  yine de çoğu kullanıcının  varsayılan yolu takip edebilir.

6.  İnsanların   Deneyimi Özelleştirmesine İzin Veren Birden Fazla Mod Sağlayın

Tüm insanların aynı   şekilde bilgi   almayı sevmediğini biliyoruz.   Bazı insanlar görseldir, bazıları okumayı sever.  Bazıları tamamen yetkili olmayı  ve nedenleri ve arka plan bilgilerini araştırmayı  sever.  Diğerleri dışarıda kalarak analiz ve kararı başkalarına bırakmak ister.

Kağıt basılı kopyaları isteyenlere karşı teknoloji özellikli, hatta yalnızca mobil modda çalışan kişiler. Ya da sınırlı İngilizce yeterliliği veya engelli olanlar. Daha  fazla bilgi edinmek için Kullanıcı Tipolojisi bölümüne bakın.

İyi bir tasarım, bu farklı kullanıcı türlerini hesaba katmak için aynı içeriği birden fazla modda kullanılabilir hale getirecektir. Bu, temel içeriği birden fazla platformda sunmak anlamına gelir: kağıtlar, posterler, broşürler, raporlar, mobil uyumlu web siteleri, SMS, Facebook, WhatsApp ve ötesi. Hedef kullanıcılarınızın olduğu moda uygun içeriğinizi oluşturun.

Sadece bilgilerinizin ve kaynaklarınızın PDF metin belgesini oluşturup orada bırakmayın. İçeriğin canlanabilmesini, birçok kanaldan gönderilmesini ve kullanıcınıza birden fazla dilde, metinde ve görsel medya ile ve hem hızlı-üst düzey sürümde ( dışarıya verdiğiniz görüntüyü anlatan yukarıdaki basit ilkelere bakın) birçok ayrıntıyla deneyimleme olanağı verin.

Bu çok fazla iş gibi görünebilir, ancak kitlenizin hukuki bilgilerinizi ve kaynaklarınızı bulmasını ve kullanabilmesini istiyorsanız - yaratıcı, geniş ve özelleştirilmiş sürümlere yatırım yapmaya değer.