Sentez aşaması; tasarımcının kullanıcıları, diğer paydaşlar ve onları sistemleri hakkında topladıkları tüm bilgileri ve içgörüleri göz önünde bulundurmasıdır.
Bu aşama, tüm bu bilgilerden sonra tasarım sürecinin geri kalanına odaklanacağımız ve zorluğu çerçeveleyen Tasarım Özeti'ne geçmekle ilgilidir.
Sentez aşamasının görevler ve sunuşlar (çıktılar) açısından nasıl görünebileceğine ilişkin yaptığım bir akış şeması burada.
Kullanıcılarınızın durumları hakkında saha çalışması ve araştırma yaptıktan sonra, materyali tasarım sürecinizin geri kalanı için yararlı hale getirmenin zamanı geldi.
Sentez tamamen çıktıları yaratmakla ilgilidir. Keşif aşaması büyük miktarda bilgi toplamakla ilgili olsa da, bu aşama daha odaklanmış, şablon belgelere dönüştürmeyi içerir. Bunlar tasarım sürecinin geri kalanına rehberlik edecektir, bu nedenle bilgileri açık, öncelikli ve hedefli hale getirmelidirler.
Sentez çıktılarının bazıları şunlardır.
Tüm bu çıktılar, araştırma verilerinin kılavuz içgörüler halinde işlenmesini içerir. Bu sentez sonuçlarını elde etmek için araçlardan bazıları şunlardır.
Bu galeri, farklı haritalar ve araçlar için bazı şablonlar içeriyor. Duyduklarını anlamlandırmak için kullanılabilirler. Ayrıca, paydaşlarınızı anlamanıza ve empati kurmanıza, ne tür bir müdahalenin onlar için işe yarayabileceği konusunda hipotez yaratmaya başlamanıza da yardımcı olabilir.
Bu araçların çoğu haritalama ile ilgilidir. Bunlar yinelemeli araçlardır, yani bir tasarım ekibi keşif sırasında topladıkları belirli gözlemleri, veri noktalarını ve araştırma materyallerini ortaya koyacaktır ve haritada daha düzenli ve anlamlı görünecektir. Harita, mantıklı görünene değin toplanabilir, yeniden sıralanabilir ve değiştirilebilir.
Bu tür haritalar birkaç biçim alabilir. En kullanışlı olanlardan ikisi Yolculuk Haritası ve Hizmet Planı'dır.
Bir yolculuk haritası, bir kullanıcının şu anda sunulan statüko hizmetinde nasıl ilerlediğini belgelemektedir. Kullanıcının farklı aşamalarda hangi değerden yararlandığını ve başlangıç ve bitiş noktalarının ne olduğunu kategorilere ayırır.
Yolculuk Haritası, kullanıcının duygularıyla birlikte de grafiklendirilebilir. Kullanıcının negatif bir aşamaya karşı olumlu bir aşamada olduğu farklı bağlamlarda gösterilebilir. Bu grafikli harita, takımınızı çözmek için arıza noktalarına veya başarılı tasarımlar için kanca olarak kullanılacak yüksek noktalara odaklanabilir.
Hizmet planı (taslağı) daha çok hizmet sağlayıcısına ve sisteme odaklanır ve son kullanıcının görüşüne odaklanmaz. Hizmet planı, farklı hizmet sağlayıcılarının karmaşık bir hizmeti sunmak için nasıl etkileşimde bulunduğunu gösterir. Farklı hizmet sağlayıcıların nasıl etkileşimde bulunduğunu, kullanıcının farklı sağlayıcıların temas noktalarını nerede deneyimlediğini ve kaynakların sağlayıcılar arasında nasıl paylaşıldığını gösterir.
Sorunlu alanda yer alan kişilerle görüştükten, gözlemledikten ve bunlar hakkında bilgi topladıktan sonra , kullanıcılarınızın kim olduğunu tanımlamaya başlamanın zamanı geldi.
Persona belgesi, tasarım sürecinizin hedefinin kim olacağını tanımlamak için önemli bir sentezdir. Ekibiniz tasarımınızı kimin kullandığını, neye değer verdiklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını bilmelidir. Bu kararı vermek için 'kullanıcı arketipleri' veya 'kişilikler' yapabilirsiniz. Gerçek kişilerin genellemeleri, tasarım sürecinizin geri kalanına rehberlik edecektir.
Kullanıcınızın kim olduğunu, ne istediğini, geçmişinin ne olduğunu, ihtiyaçlarının ve hedeflerinin ne olduğunu, onunla ilgili bir tasarım yapmanıza yardımcı olabilecek her şeyi açıkça belirtin. Sadece işlevsel ihtiyaçları karşılamak için değil, aynı zamanda daha derin değer odaklı ve duygusal ihtiyaçlarını yazın.
Bu, kullanıcınızı anlamanıza yardımcı olacaktır, böylece onun için en uygun hizmeti tasarlayabilirsiniz. Bu personalar, ürünleri ve hizmetlerinizi sunma konusunda daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Genelleştirilmiş personalar, ayrıntıları tanımlandığı sürece yapılabilir.
Tabii ki, birden fazla kullanıcı olabilir - tüm ürünlerin yalnızca bir kullanıcısı olmayacaktır. Tasarımınız birden çok farklı kullanıcı türü için geçerli olabilir — bu ana kullanıcı kişilerini tanımlamak ve karakterize etmek için yukarıdaki belgeyi kullanın.
Başka bir çözümleme aracı bir İhtiyaç Piramididir. Topladığınız kullanıcı araştırmasına bakarak, paydaşınızın neye ihtiyacı olduğunu haritalandırabilirsiniz. Üzerine bazı hiyerarşiler empoze etmek için piramit formunu kullanın. En çevresel olanlar piramidin en alttaki bölümüne gider. En önemli bir veya iki üst bölüme gider. Bu, duyduğunuz ihtiyaçlar arasında öncelik belirlemenize yardımcı olacaktır.
İhtiyaç Piramidi ile ilgili diğer bir araç Değer Haritasıdır. Burada, hedef kullanıcılarınızın neyi önemsediklerini ve söylediklerini veya neye değer verdiklerini ortaya koyarsınız. Belirli sonuçlar veya daha soyut kavramlar olabilir.
Bunlar ilhamlar kadar ihtiyaç değildir. Bu haritadan, hedef kullanıcınızın hangi ilerlemeyi yapmak istediğini, ne olmak istediğini ve işleri nasıl yapmayı tercih edeceğini anlamalısınız. Bu egzersiz, sorunlara ve ihtiyaçlara odaklanmak yerine, daha uzun bir ufka ve daha derin duygulara bakar.
Verilen sistemin hangi bölümüne odaklanmak istediğinizi ve hangi kullanıcılara odaklanacağınızı görmeye başladığınızda, sentezleme çalışmasının son kısmı bir tasarım özetidir. Bu, tasarım sürecinizde çözmek istediğiniz belirli sorunu veya hangi sonucu elde etmek istediğinizi tanımlar. Geniş bir zorluk alanını alır ve belirli bir kullanıcıya ve sistemin bir kısmına çerçeveler.
Kullanıcı tanımını tasarım özetine köprü yapmanın bir yolu Kullanıcı Hikayesi'dir. Kullanıcı Hikayesi, bir kişinin ihtiyaç duyduğu bir şeyi başarmak için yeni bir ürünü veya hizmeti nasıl kullanacağını anlatır. Kullanıcınızın nereden geldiğini gösteren açık, okunabilir ve ideal senaryoları barındıran bir vizyondur.
Aslında kullanıcı için çözümün ne olduğunu tanımlamaz, ancak nereden geldiklerini ve nereye gideceklerini ortaya koyar. Bir hikaye olarak, tasarım çalışmalarınız için bir kılavuz ve metrik olabilir.
Ekibiniz bu kısa Kullanıcı Hikayelerini yazarken, büyük olasılıkla birden fazla oluşturacaktır. Bunlar, farklı kullanıcı türlerinin veya farklı bağlamlardaki kullanıcıların ürününüzü nasıl kullanacağını gösteren farklı Kullanım Örnekleriniz olacaktır (her ne olursa olsun olabilir). Tek çözümünüzün ele alması gereken Kullanım Örneklerinin kısa listesini tanımlayabilirsiniz. Bu, çözümünüzün birden fazla işleve sahip olduğunu size gösterecektir.
Temel bir sentez, bir Kullanıcı Gereksinimleri listesidir. Bu 'Kullanıcı Gereksinimleri' belgesi, tasarım ekibinizin öğrendiklerinin açık bir sentezidir ve böylece herhangi bir geliştiriciye veya iş ortağına teslim edebilirsiniz. Gereksinimler listesi, beyin fırtınasına başlarken kullanıcınızın ihtiyaçlarına ve isteklerine bağlı kalmanızı sağlamak için bir önceliklendirme ve kısıtlama aracı olarak hizmet eder.
Kullanıcı Gereksinimleri "Mutlaka Yapılmalı" ve "Yapılmamalı" listeleri içermelidir. Kötü bir çözüme karşı iyi bir çözümün ne olacağı konusunda kullanıcının ölçümleridir. Şunlar not alınmalıdır:
Bu Kullanıcı Gereksinimleri listesi en önemli sentez çıktılarından biri olabilir. Kullanıcılarınız için neyin işe yarayacağına odaklanmanız ve akıllı tahminlerde bulunmanız gerektiğinde, aşağıdaki aşamalarda yol gösterici olabilir.
Kullanıcı hikayelerini ve gereksinimlerinizi düşündüğünüz gibi, özetinizi düşünüyor olacaksınız. Sorunun tek cümlelik bir özetini oluşturmaya değer - bu bir sonraki aşamada kullanmak için bir özet.
Aşağıda, genel tasarım özetlerine bazı örnekler verilmiştir. Belirli kullanıcı ve zorluk ayrıntılarına sahip olmadıkları için bağlamsallaştırılmaları gerekir. Ancak size bir tasarım özetinin neye benzeyebileceği hakkında genel bir fikir verirler.
Ekip özellikle ne tür bir tasarım özeti oluşturacağı konusunda sıkışmışsa, Sorun Haritaları yapmak, hangi sorunların seçilebileceği ve hangisinin işiniz için doğru düzeyde olduğu hakkında daha sistematik düşünmenize yardımcı olabilir.
Sorunların haritasını çıkarmak, ekibinizin daha derin nedenlerden biriyle mi yoksa ikincil etkilerle mi mücadele etmesi gerektiğini keşfetmenize yardımcı olur - veya ideal olarak arada dengeli bir nokta bulmanıza.
Sorun haritalama, en iyi tahmininizi merkezdeki temel soruna koyarak ve sonra yukarı ve aşağı giderek yapılır. Yukarı-aşağı vektör bu merkezi sorunun nedeni olabilir ve bunun etkisi nedir ? Ya da neden ve nasıl olabilir, yani bu neden bir sorundur ve nasıl tezahür eder?
Bu haritalar, bir zorluğu daha iyi bir şekilde çerçevelemenize veya 'gerçek' sorun olarak hemen açık olmayan daha derin nedenlerin peşine gitmenize neden olabilir.
Nereye odaklanmak istediğinizi anladıktan sonra, son Sentez hedefi tek cümlelik bir Tasarım Özeti yazmaktır.
Tasarım Özeti'nin mad-libs sürümü genellikle aşağıdaki gibidir:
Tasarım ekibimiz nasıl yardımcı olabilir [kısa kullanıcı açıklaması] [kısa vadeli sorun/fırsat/sonucun açıklaması] [kısa vadeli sorun/fırsat/sonuç] [elde etmek / bunlarla başa çıkmak / çözmek] , çünkü [neden bu sorun kullanıcı veya sistem için uzun vadede önemlidir].
Bunu yapmak zor gelebilir ve olabilir de. Bu, tasarım sürecinin nereye hedeflendiği konusunda bir ekipte anlaşmazlıklara yol açabilecek bir odaklanma anıdır. Kullanılacak olanı seçmeden önce birçok olası tasarım özetini listeleme eğilimindeyiz. Beyin fırtınasının bir sonraki aşamasında birden fazla tasarım özeti de kullanabilir ve hangisinin en iyi fikirleri ürettiğini görebiliriz.
Nasıl yapabiliriz? Tasarım özetleri bir sonraki aşama için önemli atlama noktaları olacaktır. İyi bir özet, çözümün soruya evrilmesine neden olmayacaktır. Tasarım sürecini bir sonuçla kısıtlayan yeni bir uygulamanın, yeni bir formun veya yeni bir kuruluşun çözüm olduğunu yazmayacaktır.
Tasarım özeti, bir isim yerine odak olarak bir fiile sahip olmalıdır. Yani, özetinizde "Kullanıcıya yardımcı olan bir uygulamayı nasıl oluşturabiliriz?" yazıyorsa, bu aşırı tanımlanmıştır. Bunun yerine, "Kullanıcının kafa karıştırıcı bir sistemde gezinmesine nasıl yardımcı olabiliriz?" gibi görünmelidir. Bu tür bir özet, çözümleri yalnızca bir uygulamayla sınırlamaz - kullanıcıyı gezintiye teşvik eder.
Sentez aşamasının amacı, tasarım ekibinizin ne üzerinde çalışması gerektiğine odaklanmak ve ortaklar veya ekip üyelerine kullanıcı ihtiyaçlarını ve zorlayıcı nedenleri açıklamaktır. Sentez aşamasında oluşturduğunuz şeyler - tüm bu haritalar, listeler ve belgeler - ekibinizin geri kalanını tasarım süreci boyunca odaklı kılmak için çıktılardır.